Οι προτάσεις θα πρέπει να χωρίζονται σε 3 υπο-ενότητες, οι οποίες θα είναι οι παρακάτω.
Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να αποστέλλονται στο info@fosscomm.gr.
Η ομάδα διοργάνωσης της FOSSCOMM 2021.
]]>Μετά από πολύωρη επεξεργασία των βίντεο, καταφέραμε να τα ανεβάσουμε στο κανάλι μας στο Youtube.
Θα βρείτε πάνω από 50 ομιλίες. Είναι όλες πολύ ενδιαφέρουσες. Σίγουρα θα πάρετε κάποια νέα πληροφορία. Γι’αυτό, σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε το πρόγραμμα για να θυμηθείτε ποια ομιλία σας έκανε εντύπωση ώστε να την αναζητήσετε στο κανάλι στο Youtube.
Αφού δείτε την ομιλία που σας άρεσε, μπορείτε να πατήσετε το χεράκι (like) και να την διαμοιράσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να ενημερωθούν και οι φίλοι σας.
Επίσης θα σας παρακαλούσαμε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μετονομασία του url του καναλιού σε fosscomm21.
Για όσους γνωρίζουν, η διαδικασία επεξεργασίας των βίντεο χρειάζεται χρόνο αλλά και υπολογιστική ισχύ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον εθελοντή Δημήτρη Βαγιακάκο (Linkedin) που επιμελήθηκε το έργο.
]]>Λόγω της πανδημίας, και για να μην κινδυνεύσει η υγεία των συνέδρων και της πανεπιστημιακής κοινότητας γενικότερα, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Λόγω της φύσης του συνεδρίου, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από ξένους ομιλητές που μας παρουσίασαν τα ενδιαφέροντα έργα ανοικτού λογισμικού που δουλεύουν.
Στο διήμερο διεξαγωγής του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν 55 ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με τις ανοιχτές τεχνολογίες, και παρακολούθησαν πάνω από 1500 συμμετέχοντες.
Το συνέδριο άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Καθηγητή και Κοσμήτορα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κου Χατζηγεωργίου Αλέξανδρου, του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Επιστημονικού υπευθύνου της οργανωτικής επιτροπής κου Σιφαλέρα Άγγελου και του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της ΕΛΛΑΚ κου Σταμέλου Ιωάννη.
Το πρωί του Σαββάτου, υπήρχαν ομιλίες μόνο στο δωμάτιο 1, οπότε όλοι μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν. Ο Αντώνης Χριστοφίδης μας μίλησε για τους κώδικες συμπεριφοράς στις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού, κάτι που είναι πάντα ένα καυτό θέμα, τόσο γενικά, όσο και ειδικά στις εκδηλώσεις και στα συνέδρια. Όπως σε όλα τα συνέδρια, έτσι και στο FOSSCOMM 2021 υπάρχει κώδικας δεοντολογίας. Στην συνέχεια ο Πάνος Αλευρόπουλος ανέλυσε πώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται για την προστασία του λογισμικού υπονομεύουν την υγιή πρόοδό του ενώ ο Διομίδης Σπινέλλης ανέλυσε ένα DIY σύστημα συναγερμού με την χρήση Kerberos και Raspberry Pi.
Η ημέρα κύλισε με πολλές παρουσιάσεις περί γεωπληροφορικής, ασφάλειας συστημάτων και συνεισφοράς σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού, χωρίς την γνώση γλώσσας προγραμματισμού. Υπήρξαν και λίγο πιο τεχνικά θέματα σχετικά με την γλώσσα προγραμματισμού Python και τη χρήση του Github. Ενδιαφέροντα θέματα ήταν και αυτά που αφορούν το ανοικτό λογισμικό στην υγεία (GNU Health, e-Αιμοδότες). Αγαπημένα projects Nextcloud και ONLYOFFICE παρουσιάστηκαν από ξένους ομιλητές. Τέλος, παρουσιάστηκαν και εργαστήρια σχετικά με το πως να κατασκευάσεις την δικιά σου διανομή αλλά πως μπορεί να γίνει εγκατάσταση του Ubuntu server και του Virtualmin Panel.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε δυναμικά με πολλές παρουσιάσεις περί γεωπληροφορικής και εφαρμογής τους ακόμα και στον γεωργικό τομέα, χωρο-χρονικών δεδομένων, χρήσης έξυπνων συσκευών IoT. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε παρουσιάσεις σχετικά με την εκπαίδευση. Πρωταγωνιστής είναι πάντα η πλατφόρμα moodle και παρουσιάστηκαν διάφορες υλοποιήσεις που εφαρμόστηκαν τόσο στην δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι παρουσιάσεις έργων από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση όπου μικροί “χάκερ” μας παρουσίασαν τα αποτελέσματα των έργων που δημιούργησαν σε συνεργασία και καθοδήγηση από τους δασκάλους τους.
Σίγουρα κάθε ομιλία είχε κάποιο ενδιαφέρον για όλους που τις παρακολουθήσαμε. Προφανώς είναι δύσκολο να αναφερθούν όλες εδώ. Μπορείτε στο πρόγραμμα να τις δείτε όλες. Όσες ομιλίες χάσατε ή θέλετε να ξαναδείτε, οι εθελοντές του συνεδρίου, επεξεργάζονται τα βίντεο και σύντομα θα τις αναρτήσουν στο κανάλι στο youtube που θα ανακοινωθεί.
Αξίζει να αναφέρουμε την συνεργασία μας με την Λέσχη Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την διοργάνωση παράλληλης εκδήλωσης Capture the flag.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να οργανωθεί το συνέδριο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας που βοήθησαν στην αλληλεπίδραση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, την Cloud68.co που ως χορηγός ψηφιακής υποδομής μας παρείχε τεχνογνωσία και υποδομές για την ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου καθώς και το Linux User Forum που ήταν χορηγός επικοινωνίας. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε ανελλιπώς αυτές τις 2 ημέρες. Ελπίζουμε να το ευχαριστηθήκατε. ΜΑΚΑΡΙ το επόμενο συνέδριο να γίνει δια ζώσης και να γνωριστούμε από κοντά.
]]>Η ημέρα ξεκίνησε με ομιλία στις 10.00 με θέμα Έξυπνες συσκευές για δημόσια κτίρια: Από τα δεδομένα, στη γνώση με εφαρμογή IoT λύσεων σε δημόσια κτίρια. Πολλές παρουσιάσεις που είχαν σχέση με τα χωρικά δεδομένα και λύσεις που δίνει η τεχνολογία αυτή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Επίσης ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με την μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη ξεχώρισαν. Άλλωστε είναι θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο στον χώρο της πληροφορικής.
Πραγματοποιήθηκαν και εργαστήρια, με εκτενή παραδείγματα σχετικά με την χρήση του moodle στην εκπαίδευση. Όμως δεν μείναμε μόνο σε λογισμικό αλλά ενημερωθήκαμε και σε θέματα open Hardware @ CERN καθώς και σχετικά με ευκαιρίες συμμετοχής και συνεργασίας.
Εντύπωση έκαναν οι παρουσιάσεις των μαθητών, τα έργα των οποίων ξεχώρισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Οι προσπάθειές τους είναι γερή βάση για ανάπτυξή τους στο μέλλον στον τομέα της τεχνολογίας και ειδικότερα με την χρήση ανοικτών τεχνολογιών.
Για να μην αδικούμε κανέναν όμως, δείτε το πρόγραμμα, ποιες ομιλίες σας ενδιαφέρουν.
Αργά το απόγευμα, ολοκληρώθηκε και η παράλληλη εκδήλωση από την Λέσχη Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο https://github.com/Ckrielle/FOSSCOMM_CTF_2021
Όπως θα είδατε από το πρόγραμμα, είχαμε περίπου 55 ομιλίες και εργαστήρια που ήταν διασκορπισμένες σε 3 δωμάτια. Προφανώς θα υπήρχαν ομιλίες που μπορεί να χάσατε λόγω επικάλυψης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μέλη της οργανωτικής επιτροπής εργάζονται για την επεξεργασία των βίντεο. Όταν είναι έτοιμα, θα ανέβουν σε κανάλι στο youtube. Απλά μείνετε συντονισμένοι.
]]>Το συνέδριο άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Καθηγητή και Κοσμήτορα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κου Χατζηγεωργίου Αλέξανδρου, του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Επιστημονικού υπεύθυνου της οργανωτικής επιτροπής κου Σιφαλέρα Άγγελου και του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της ΕΛΛΑΚ κου Σταμέλου Ιωάννη.
Οι παρουσιάσεις που ακολούθησαν, ήταν τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Όλες ήταν με τον τρόπο τους ενδιαφέρουσες. Κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων, τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και ολοκληρωμένων projects. Χαρήκαμε ιδιαίτερα την ομιλία e-Αιμοδότες | Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας που υλοποιήθηκε χάρη στον εθελοντισμό, τις δεξιότητες και την επιμονή 3 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών από δημόσιο σχολείο της ακριτικής Θράκης. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ομιλία ήταν η AIris: Ένα open-source σύστημα υποβοήθησης ατόμων με προβλήματα όρασης που πήρε σάρκα και οστά από την Δανάη, τον Βαγγέλη και την Στεφανία. Ακόμα μας άρεσε και η ομιλία του κου Διομίδη Σπινέλλη με θέμα The Kerberos Programmable Burglar Alarm System
Από τις ομιλίες στα Αγγλικά ξεχωρίσαμε την MyGNUHealth and the GNU Health ecosystem. The importance of Libre Software in the public health sector από τον Luis Falcon, τις ομιλίες σχετικές με το αγαπημένο μας project το Nextcloud (Awesome Nextcloud apps for personal and professional usage και NextcloudPi – Lessons Learned While Building Community) ενώ μάθαμε κόλπα για το git βλέποντας την ομιλία Advanced Git tips I wish I knew από την Meriem Zaid.
Μάθαμε πως να φτιάξουμε μια δικιά μας διανομή από τον Δημήτριο Πλατή καθώς και πως να εγκαταστήσουμε και ρυθμίσουμε το Virtualmin Panel από τον Μιχάλη Ζήση.
Η αλήθεια είναι ότι μας άρεσαν και οι άλλες ομιλίες αλλά θα ήταν αδύνατο να τις γράψουμε όλες εδώ. Για όσους δεν προλάβατε να τις δείτε, σύντομα θα είναι διαθέσιμες σε κανάλι μας στο youtube (θα ανακοινωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Ραντεβού το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου. Σημειώστε τις ομιλίες που θέλετε να παρακολουθήσετε από το πρόγραμμα https://pretalx.2021.fosscomm.gr/fosscomm-2021/schedule/
Μην ξεχνάμε ότι συνεχίζεται η παράλληλη εκδήλωση από την Λέσχη Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο https://github.com/Ckrielle/FOSSCOMM_CTF_2021
]]>Για την παρακολούθηση του συνεδρίου, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το πρόγραμμα στην διεύθυνση https://pretalx.2021.fosscomm.gr/fosscomm-2021/schedule/ και να σημειώσετε με αστεράκι (επάνω δεξιά στην κάθε ομιλία). Έτσι θα μπει στα αγαπημένα σας και θα μπορείτε να δείτε μόνο τις ομιλίες που σας ενδιαφέρουν.
ΜΗΝ ξεχνάτε ότι το συνέδριο ξεκινάει στις 10.00 το πρωί.
Τα δωμάτια που μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο είναι τα παρακάτω:
FOSSCOMM Room 1: https://bigbluebutton.cloud68.co/b/red-haj-qhs-lyv
FOSSCOMM Room 2: https://bigbluebutton.cloud68.co/b/red-1a2-fk8-xkc
FOSSCOMM Room 3: https://bigbluebutton.cloud68.co/b/red-xbr-bjl-gx7
Τα δωμάτια θα είναι ενεργά με την έναρξη του συνεδρίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, μπορείτε να γράφετε τις ερωτήσεις σας στο chat που θα είναι διαθέσιμο. Στο τέλος της παρουσίασης, η ερώτησή σας θα τεθεί στον παρουσιαστή. Αν δεν προλάβει να τις απαντήσει όλες, θα του ζητηθεί να σας απαντήσει στο chat. Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι διότι οι ομιλίες καταγράφονται.
Διασκεδάστε το!!!
]]>Ένα πρόγραμμα με 55 και πλέον ομιλίες και εργαστήρια για το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και τις ανοιχτές τεχνολογίες, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος και επιπέδου τεχνικής κατάρτισης.
H FOSSCOMM είναι ένα ετήσιο συνέδριο που ως στόχους έχει την γνωριμία μεταξύ των κοινοτήτων, των συλλόγων και των ερευνητικών και αναπτυξιακών ομάδων που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, να προβάλλει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, όπως επίσης και να αναδείξει νέες τάσεις σε αυτό και να προσελκύσει νέα μέλη στις κοινότητες, με στόχο την συνεισφορά όλο και περισσότερου ελεύθερου κώδικα για όλους.
Συμμετέχουν κοινότητες που ασχολούνται με το ΕΛ/ΛΑΚ και νέοι προγραμματιστές από το ακαδημαϊκό χώρο, και το παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 1000 σύνεδροι. Γίνεται παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο, καινοτόμων ιδεών, συλλογή προτάσεων για την προώθηση και την προβολή του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και αποκόμιση γνώσεων μέσω παρουσιάσεων και workshops.
Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων που διαθέτουν στη χρήση λογισμικών και υπολογιστών.
Έχουν πραγματοποιηθεί 13 παλαιότερες FOSSCOMM ξεκινώντας από την Αθήνα (2008 στο ΕΜΠ), μέχρι την περσινή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2020.fosscomm.gr). Η συμμετοχή στη FOSSCOMM είναι δωρεάν και όλα τα έξοδα διεξαγωγής καλύπτονται από δωρεές και χορηγίες. Η διοργάνωση γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σχετικά με το συνέδριο σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω συνδέσμους:
→ Website: https://2021.fosscomm.gr/
→ Facebook: https://www.facebook.com/Fosscommgr
→ Twitter: https://twitter.com/fosscomm2021
]]>Στον διαγωνισμό οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν δοκιμασίες σε θέματα όπως Cryptography, Reverse Engineering, Digital Forensics και άλλα.
Θα διεξαχθεί online από την αρχή του συνεδρίου, μέχρι και τις 18-19 το βράδυ της Κυριακής όπου και έπειτα θα γίνει παρουσίαση κάποιων δοκιμασιών και ανακοίνωση των νικητών από τα μέλη της Λέσχης Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Για περισσότερες ανακοινώσεις για την διαδικασία και τα έπαθλα, μπορείτε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα της Λέσχης Κυβερνοασφάλειας στην διεύθυνση https://csc.uom.gr/
]]>Για εγγραφές μπορείτε να μας στείλετε στην φόρμα https://forms.gle/gQJb5EGSFt8xV6zz6.
Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 10 Νοεμβρίου 2021.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σχετικά με το συνέδριο σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω συνδέσμους:
→ Website: https://2021.fosscomm.gr/
→ Facebook: https://www.facebook.com/Fosscommgr
→ Twitter: https://twitter.com/fosscomm2021
Για οποιαδήποτε απορία και σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email info@fosscomm.gr, όπως και στα κοινωνικά δίκτυα.
]]>Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι ένα ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα. Απευθύνεται σε προγραμματιστές, φοιτητές και γενικά σε όποιους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Συμμετέχουν κοινότητες ανοικτού λογισμικού, ομάδες προγραμματιστών και συντελεστών έργων. Το συνέδριο έχει ευρεία θεματολογία, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό κ.α.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους.
Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα τις Ανοικτές Τεχνολογίες στην οποία θα απαντηθούν ερωτήσεις του κοινού σχετικές με το θέμα, Workshops κατά τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν σχετικά με θέματα που αφορούν τις Ανοικτές Τεχνολογίες μέσω εξάσκησης και πρακτικής τους και τέλος το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει παρουσιάσεις-ομιλίες που αφορούν τις Ανοικτές Τεχνολογίες και την εφαρμογή τους σε διάφορους κλάδους και για διάφορες υπηρεσίες.
Η ομιλίες θα ανήκουν σε κάποιο από τα παρακάτω πεδία, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός καθώς υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν και νέες κατηγορίες, ο λόγος της κατηγοριοποίησης είναι για να μπορέσει να γίνει η καλύτερη δυνατή οργάνωση των ομιλιών.
Για τις ομιλίες, ο μέγιστος χρόνος παρουσίασης θα είναι τα 30 λεπτά συμπεριλαμβανομένου των ερωτήσεων, τα 30 λεπτά είναι ένα άνω όριο, επομένως μια ομιλία μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 30 λεπτά. Για τα workshops, ο προτεινόμενος χρόνος είναι 2 ώρες, παρόλα αυτά και εδώ δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, ένα workshop μπορεί να έχει διάρκεια από 1 έως και 2.5 ώρες.
Για την υποβολή των παρουσιάσεων μπείτε στο https://pretalx.2021.fosscomm.gr/fosscomm-2021/cfp
Μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σχετικά με το συνέδριο σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω συνδέσμους:
→ Website: https://2021.fosscomm.gr/
→ Facebook: https://www.facebook.com/Fosscommgr
→ Twitter: https://twitter.com/fosscomm2021
]]>