AIris: Ένα open-source σύστημα υποβοήθησης ατόμων με προβλήματα όρασης
2021-11-13, 17:30–18:00, Room 2

Δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων με προβλήματα όρασης (304,1 εκατομμύρια το 2020), η ομάδα μας ανέπτυξε ένα ψηφιακό ηχητικό οδηγό για την διευκόλυνση της καθημερινότητας τους. Η χρήση των συστημάτων υποστήριξης ατόμων με προβλήματα όρασης κρίνεται καίρια, καθώς τα ήδη υπάρχοντα εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς είναι μη αποτελεσματικά και με μεγάλο χρηματικό κόστος. Το σύστημα αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών στο άτομο σχετικά με το οπτικό πεδίο και την υποβοήθηση του ατόμου για την πραγματοποίηση βασικών αναγκών.Η ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος θα πραγματοποιηθεί με χρήση μοντέλων machine learning και με συνδυασμό με τεχνικές του τομέα της όρασης υπολογιστών σε ένα ενιαίο σύστημα. Το σύστημα μας αποτελείται από μία κάμερα ενσωματωμένη στα ειδικά γυαλιά που φοράει ο χρήστης, τα οποία συνδέονται σε ένα Raspberry Pi 4. Ο χρήστης επικοινωνεί με το σύστημα μέσω φωνητικών εντολών, οπότε λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το περιβάλλον του μέσα από ακουστικά συνδεδεμένα με το Raspberry μέσω Bluetooth.


Το βασικό πρόβλημα που στοχεύει να αντιμετωπίσει το σύστημα που θα υλοποιήσουμε είναι να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, είτε μερική είτε ολική απώλεια όρασης. Τα άτομα με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους, αφού είναι αδύνατον να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια χωρίς παράλληλη στήριξη. Επιπρόσθετα εμφανίζεται έντονη δυσκολία στις χρηματικές συναλλαγές, καθώς η αναγνώριση χαρτονομισμάτων είναι μία δύσκολη διαδικασία για τα άτομα με απώλεια όρασης. Ακόμη η ανάγνωση κειμένων είναι ένα μείζον πρόβλημα, διότι είναι αδύνατη η ανάγνωση λογαριασμών ή ακόμη και η υπογραφή εγγράφων χωρίς να παρίσταται ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης τους. Το πρόβλημα είναι αρκετά επίκαιρο καθώς η βαθιά μάθηση έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να λυθούν αποδοτικά πληθώρα προβλημάτων που σχετίζονται με εφαρμογές στη βιοϊατρική. Η ενσωμάτωση τέτοιων τεχνικών είναι αρκετά καινοτόμα επίλυση, καθώς δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμο τέτοιο σύστημα που φέρει τα παρακάτω χαρακτηριστικά και παράλληλα το κόστος ανάπτυξης είναι αρκετά μικρό. Ο σκοπός της υλοποίησης του συστήματος είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει τα εξής modules:

Αναγνώριση προσώπων * Σκοπός: Αναγνώριση προσώπων με βάση αποθηκευμένους γνωστούς του χρήστη και δυνατότητα προσθήκης νέων στη βάση δεδομένων.

Περιγραφή Σκηνής * Σκοπός: Περιγραφή των κυριότερων αντικειμένων που υπάρχουν στον χώρο.

Αναγνώριση Διαβάσεων και Φαναριών * Σκοπός: Αναγνώριση διαβάσεων και ενημέρωση για κόκκινο και πράσινο φανάρι.

Αναγνώριση Χρημάτων * Σκοπός: Αναγνώριση κερμάτων και χαρτονομισμάτων και αυτόματη καταμέτρησή τους.

Ανάγνωση κειμένου * Σκοπός: Κοιτώντας σε ένα κείμενο θα γίνεται ανάγνωσή του στον χρήστη.

Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε το άτομο να λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες αναλόγως την περίσταση - διαφορετικές πληροφορίες θα πρέπει να δίνονται στο άτομο όταν βρίσκεται εντός του σπιτιού και διαφορετικές όταν βρίσκεται απέναντι από φανάρι ή κατά τη διάρκεια χρηματικών συναλλαγών. Οι πληροφορίες που θα μεταβιβάζονται στο άτομο μέσω του συστήματος υποστήριξης θα είναι μόνο οι απαραίτητες για την πραγματοποίηση της εκάστοτε ανάγκης, αποφεύγοντας έτσι τον συνεχή κατακλυσμό του ατόμου με περιττές πληροφορίες.

Ονομάζομαι Δανάη Μπρίλλη και φοιτώ στο πέμπτο έτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από μικρή, το μεγάλο μου πάθος ήταν η τεχνολογία και πάντα έψαχνα δραστηριότητες και πρότζεκτ για να επεκτείνω τις δεξιότητές μου σε αυτή. Στο λύκειο ήμουν μέλος της ομάδας ρομποτικής για 4 χρόνια, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς WRO. Μέσα από αυτήν την ομάδα έμαθα να συνεργάζομαι και να συναγωνίζομαι, χωρίς να εγκαταλείπω ποτέ την προσπάθειά μου. Με εισήγαγε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και έθεσε τα θεμέλια για την μετέπειτα εκπαίδευσή μου ως μηχανικός.

Με λένε Βαγγέλη και σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πέμπτο έτος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αγαπούσα να κατασκευάζω πράγματα με τα χέρια μου (αμέτρητες ώρες στο instructables), με κλίση προς τα ηλεκτρονικά, ιδιαίτερα όσο μεγάλωνα. Η αγάπη αυτή με οδήγησε στη σχολή μου, όπου έχω επιλέξει να ακολουθήσω κατευθύνσεις ρομποτικής και βιοϊατρικής.

Ονομάζομαι Στεφανία και είμαι φοιτήτρια στο πέμπτο έτος στο τμήμα
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Από παιδί με
θυμάμαι να προσπαθώ να φτιάξω ότι χαλούσε στο σπίτι και κάπως έτσι
γεννήθηκε η αγάπη μου για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Το κομμάτι της σχολής
που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι η τεχνολογία των
αισθητήρων και της Ρομποτικής. Το γεγονός ότι μπορείς να
κατασκευάσεις o,τι σκεφτείς αξιοποιώντας αυτούς τους δύο κλάδους της
επιστήμης των Ηλεκτρολόγων είναι τουλάχιστον καθηλωτικό.