Γεωχωρικό ελεύθερο λογισμικό QGIS στα χρόνια του κορωνοϊού
2021-11-13, 16:00–16:30, Room 2

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε τον κορωνοϊό, ο οποίος αναφέρεται και ως COVID-19, ως ασθένεια στις 11 Φεβρουαρίου 2020[1]. Είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που επηρεάζει την υγεία του ατόμου στο σύνολό του. Το πρώτο κρούσμα COVID-19 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Π.Ο.Υ. κήρυξε το νέο κορωνοϊό ως πανδημική ασθένεια τον Μάρτιο του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα συμπτώματα αυτού του ιού περιλαμβάνουν πυρετό και βήχα, πονόλαιμο και δυσκολία στην αναπνοή.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν και οι κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις είναι απαραίτητες για την ύπαρξή του. Ο κορωνοϊός και τα μέτρα περιορισμού του αποτέλεσαν πρόκληση για τις διαπροσωπικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθώς με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και την απομόνωση, αυτές οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάστηκαν σοβαρά. Από την ανθρώπινη ύπαρξη, αυτές οι κοινωνικές συνδέσεις, αλληλεπιδράσεις και σχέσεις έχουν γίνει αναπόσπαστα στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι, εάν απουσιάζει μια τέτοια σύνδεση, τότε οδηγείται σε αγχωτικές καταστάσεις μοναξιάς, άγχους, κατάθλιψης, ψυχικών διαταραχών, κινδύνων για την υγεία του και πολλά άλλα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Πέρα από την κοινωνική κρίση που έφερε ο κορωνοϊός, επηρέασε και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα[2]. Παρά τις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν τη φύση τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι μπόρεσαν να προχωρήσουν μόνο μερικά βήματα προς τα εμπρός, και όχι σε αξιέπαινο βαθμό. Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες, οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 έχουν ανακτήσει με επιτυχία το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό που θα πρέπει σίγουρα να έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή.


Στην παρουσίαση αυτή θα μελετηθεί η πανδημία του κορωνοϊού σαν χωρο – χρονικό φαινόμενο με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) καθώς και η συνεισφορά των WebGIS στην αντιμετώπιση και αναχαίτιση της πανδημίας. Επίσης, θα εξετασθεί η προσβασιμότητα και η διαθεσιμότητα των δεδομένων της πανδημίας για τους πολίτες, θα γίνει μια εισαγωγή στα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνησή της. Ύστερα, επεξεργάσθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς τα δεδομένα αυτά, ώστε να οπτικοποιηθούν σε επόμενο στάδιο σε περιβάλλον GIS.
Ακολούθησε η δημιουργία χαρτών με τα συνολικά δεδομένα, όπως προέκυψαν από την ανάλυσή τους, και η εξαγωγή ορισμένων βασικών στατιστικών στοιχείων και αποτελεσμάτων. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία διαδραστικών χαρτών web map και μιας απλής ιστοσελίδας μορφής html και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Είμαι απόφοιτος της σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και η διπλωματική μου εργασία έχει τίτλο "Επεξεργασία, ανάλυση και οπτικοποίηση χωρο - χρονικών δεδομένων πανδημιών με τη χρήση GIS".