Open Hardware @ CERN: ενημέρωση και ευκαιρίες συμμετοχής
2021-11-14, 16:00–17:30, Room 2

Ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του CERN στο χώρο του open hardware (υλικό, FPGAs, firmware, εργαλεία ανάπτυξης και άδειες χρήσης), καθώς και σχετικά με ευκαιρίες συμμετοχής και συνεργασίας.


Στην ιδρυτική διακήρυξη του CERN το 1954 (1,2), αναφέρεται ρητά ότι: "ο Οργανισμός δεν θα συμμετέχει σε έρευνες σχετικές με στρατιωτικές απαιτήσεις και τα αποτελέσματα της πειραματικής και θεωρητικής έρευνας θα δημοσιεύονται και θα γίνονται γενικότερα διαθέσιμα στο κοινό". Ειδικά ως προς το 2ο σκέλος αυτού του άρθρου σχετικά με τη διάθεση των αποτελεσμάτων στο κοινό, και πέρα από τα ανοιχτά δεδομένα και το ανοιχτό λογισμικό, τα τελευταία 15 χρόνια το CERN συμμετέχει ενεργά και στο χώρο του ανοιχτού υλικού (open hardware).

Η συμμετοχή αυτή παίρνει πολλές μορφές. Μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις είναι:
- Η ίδρυση και συντήρηση του ιστότοπου Open Hardware Repository (OHWR) (3).
- Η δημοσίευση πολλών έργων στο OHWR, όπως το White Rabbit (4), ένα open hardware project υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο, για έρευνα και όχι μόνο.
- Η υποστήριξη ανοιχτών εργαλείων για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του ανοιχτού υλικού, όπως το KiCAD (5).
- Η δημιουργία της άδειας ανοιχτού υλικού CERN OHL (6).

Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε πιο αναλυτικά τις παραπάνω δράσεις, εστιάζοντας στις επιτυχίες και τα προβλήματα, το αντίκτυπο τους στην έρευνα και στην κοινωνία γενικότερα, καθώς και τα επόμενα βήματα. Τέλος θα παρουσιάσουμε ευκαιρίες συνεργασίας για όσους ενδιαφέρονται (εθελοντές, φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες).

Ο Δημήτρης κατέχει πτυχίο Ηλεκτρονικού Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών από το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο Μηχανικού Υπολογιστών από το Delft University of Technology. Εργάστηκε για 10 χρόνια στο χώρο της διαστημικής έρευνας για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές, πριν περάσει το 2016 στο χώρο της βασικής έρευνας.

Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν embedded system development, FPGAs, Systems-on-Chip, hardware/software co-design, PCB design, system software, communication protocols, fault tolerance, Linux kernel hacking, code profiling and optimization, καθώς επίσης και free/open source hardware/software και ζητήματα ηθικής στο χώρο της έρευνας.

https://www.linkedin.com/in/dlampridis/