Το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – FOSSCOMM 2021 για 14η χρονιά, υπό την αιγίδα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Λόγω της πανδημίας, και για να μην κινδυνεύσει η υγεία των συνέδρων και της πανεπιστημιακής κοινότητας γενικότερα, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Λόγω της φύσης του συνεδρίου, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από ξένους ομιλητές που μας παρουσίασαν τα ενδιαφέροντα έργα ανοικτού λογισμικού που δουλεύουν.
Στο διήμερο διεξαγωγής του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν 55 ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με τις ανοιχτές τεχνολογίες, και παρακολούθησαν πάνω από 1500 συμμετέχοντες.
Το συνέδριο άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Καθηγητή και Κοσμήτορα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κου Χατζηγεωργίου Αλέξανδρου, του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Επιστημονικού υπευθύνου της οργανωτικής επιτροπής κου Σιφαλέρα Άγγελου και του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της ΕΛΛΑΚ κου Σταμέλου Ιωάννη.
Το πρωί του Σαββάτου, υπήρχαν ομιλίες μόνο στο δωμάτιο 1, οπότε όλοι μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν. Ο Αντώνης Χριστοφίδης μας μίλησε για τους κώδικες συμπεριφοράς στις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού, κάτι που είναι πάντα ένα καυτό θέμα, τόσο γενικά, όσο και ειδικά στις εκδηλώσεις και στα συνέδρια. Όπως σε όλα τα συνέδρια, έτσι και στο FOSSCOMM 2021 υπάρχει κώδικας δεοντολογίας. Στην συνέχεια ο Πάνος Αλευρόπουλος ανέλυσε πώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται για την προστασία του λογισμικού υπονομεύουν την υγιή πρόοδό του ενώ ο Διομίδης Σπινέλλης ανέλυσε ένα DIY σύστημα συναγερμού με την χρήση Kerberos και Raspberry Pi.
Η ημέρα κύλισε με πολλές παρουσιάσεις περί γεωπληροφορικής, ασφάλειας συστημάτων και συνεισφοράς σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού, χωρίς την γνώση γλώσσας προγραμματισμού. Υπήρξαν και λίγο πιο τεχνικά θέματα σχετικά με την γλώσσα προγραμματισμού Python και τη χρήση του Github. Ενδιαφέροντα θέματα ήταν και αυτά που αφορούν το ανοικτό λογισμικό στην υγεία (GNU Health, e-Αιμοδότες). Αγαπημένα projects Nextcloud και ONLYOFFICE παρουσιάστηκαν από ξένους ομιλητές. Τέλος, παρουσιάστηκαν και εργαστήρια σχετικά με το πως να κατασκευάσεις την δικιά σου διανομή αλλά πως μπορεί να γίνει εγκατάσταση του Ubuntu server και του Virtualmin Panel.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε δυναμικά με πολλές παρουσιάσεις περί γεωπληροφορικής και εφαρμογής τους ακόμα και στον γεωργικό τομέα, χωρο-χρονικών δεδομένων, χρήσης έξυπνων συσκευών IoT. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε παρουσιάσεις σχετικά με την εκπαίδευση. Πρωταγωνιστής είναι πάντα η πλατφόρμα moodle και παρουσιάστηκαν διάφορες υλοποιήσεις που εφαρμόστηκαν τόσο στην δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι παρουσιάσεις έργων από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση όπου μικροί “χάκερ” μας παρουσίασαν τα αποτελέσματα των έργων που δημιούργησαν σε συνεργασία και καθοδήγηση από τους δασκάλους τους.
Σίγουρα κάθε ομιλία είχε κάποιο ενδιαφέρον για όλους που τις παρακολουθήσαμε. Προφανώς είναι δύσκολο να αναφερθούν όλες εδώ. Μπορείτε στο πρόγραμμα να τις δείτε όλες. Όσες ομιλίες χάσατε ή θέλετε να ξαναδείτε, οι εθελοντές του συνεδρίου, επεξεργάζονται τα βίντεο και σύντομα θα τις αναρτήσουν στο κανάλι στο youtube που θα ανακοινωθεί.
Αξίζει να αναφέρουμε την συνεργασία μας με την Λέσχη Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την διοργάνωση παράλληλης εκδήλωσης Capture the flag.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να οργανωθεί το συνέδριο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας που βοήθησαν στην αλληλεπίδραση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, την Cloud68.co που ως χορηγός ψηφιακής υποδομής μας παρείχε τεχνογνωσία και υποδομές για την ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου καθώς και το Linux User Forum που ήταν χορηγός επικοινωνίας. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε ανελλιπώς αυτές τις 2 ημέρες. Ελπίζουμε να το ευχαριστηθήκατε. ΜΑΚΑΡΙ το επόμενο συνέδριο να γίνει δια ζώσης και να γνωριστούμε από κοντά.